30FACESTORIES, de expo

De reizende expositie 30FACESTORIES verovert het land. De expo was al te zien bij het Instituut voor Beeld & Geluid en de Kids’ Night en staat tot eind dit jaar bij Yacht. Aanleiding is het gelijknamige boek van Ariëlla Kornmehl en Julie Blik dat in woord en beeld dertig wenskinderen portretteert. De expositie sluit perfect aan bij de indrukwekkende verhalen die in het boek tot leven komen. Dimitri Duchenne en Arjan van der Bliek van here we are tekenden voor het bijzondere diamantvormige ontwerp. Tijd om Dimitri langs de vragenlat te leggen (vooruit, met een beetje hulp van Arjan…).

Omschrijf jezelf eens in vijf woorden?
Creatief, luisterend, verrassend, reflectief, relaxed.

Interior architect of interior designer?
Geen van beide. We beschouwen onszelf meer als ruimtelijk vormgevers. Ons team bestaat uit twee bouwkundig architecten en een interieurarchitect en onze expertises vullen elkaar goed aan. Samen pakken we de bredere context en ontwikkelen we zoals we dat noemen ruimtelijke identiteiten die inspireren en laten zien waar je voor staat.

Nike of Mexx?
Nike natuurlijk! Nike is innovatief, is koploper en durft tenminste een statement te maken. Nike is een merk met lef en dat spreekt ons aan.

Waar staan jullie over tien jaar met je bedrijf?
We willen groot worden in retail en cultuur. Het mooie is dat we onze kennis van de retail kunnen gebruiken voor de cultuursector. Bij culturele instellingen is commercie vaak nog een beetje een vies woord, maar ze móeten wel om te overleven. En er is veel meer overlap dan je denkt, want ook bij een museum gaat het veel meer over een verhaal vertellen en waarde toevoegen aan je merk.

Hoe verliep de samenwerking met Make-A-Wish?
Heel goed. Het hele proces verliep kordaat, snel en zonder getreuzel. In het begin hielpen we nog mee in de opbouw en afbouw; het zijn best zware units. Na afloop van de Kids’ Night mocht dat niet meer. Make-A-Wish vond dat we genoeg hadden gedaan. In plaats daarvan stonden we toen telefonisch stand-by. Prima, want het was ook de bedoeling dat Make-A-Wish het zelf zou kunnen. Het was namelijk een ontwerpvoorwaarde dat de onderdelen eenvoudig demontabel zouden zijn.

Blij met het resultaat?
Heel blij. Bezoekers reageren er goed op en nemen echt de tijd om de panelen te bekijken. Ik merk wel dat ons ontwerp het beste tot zijn recht komt in grote ruimtes, zoals bij het Instituut voor Beeld & Geluid of nu bij Yacht.

Wat is je relatie met Make-A-Wish?
Mijn vrouw is wenshaler. Via haar ontmoette ik Hanneke Verburg op een benefietavond. We raakten met elkaar in gesprek; ik vertelde wat ik deed en al sparrend kwamen we op een tentoonstelling maken van het boek. Zo is de bal gaan rollen, en snel ook. In juni maakten we de eerste schetsen en in september was de opening. En daar zat ook nog eens de zomervakantie tussen.

Dat is best snel, ja.
Dat kunnen wij wel. We begonnen met een interne ontwerpsessie, met Make-A-Wish en de wenskinderen in het achterhoofd. Uit de voorgelegde opties koos Make-A-Wish uiteindelijk voor de ster met de armen in diamantvorm. De ster is een link naar het logo van Make-A-Wish en de kinderen zijn de diamantjes. Dit ontwerp werkten we daarna verder uit, in nauwe samenwerking met grafisch bureau Bloemendaal & Dekkers en een meubelmaker. Na een kleine vier maanden kon het worden geïnstalleerd. We hebben ons best gedaan om de kosten zo laag mogelijk te houden. Het geld kan beter worden uitgegeven aan de wenskinderen.

Niks meer aan doen dus?
Nee. We staan er nog vierkant achter.

Wil je nog wat kwijt?
Ik wil nog even zeggen dat we allebei behoorlijk onder de indruk zijn van de organisatie. En van de manier waarop Make-A-Wish alles voor elkaar krijgt, met weinig mensen en middelen. Er staat een goed team dat in een fijne sfeer iets moois neerzet. Een diepe buiging.

Lees het originele interview op de website van Make-A-Wish Nederland